5 nevoja të paplotësuara që mund të shkaktojnë çështje psikologjike në moshën madhore

Me vetëdijen në rritje të praktikave të mendjes në Shtetet e Bashkuara, ju mund të keni dëgjuar se "të qenit i pranishëm" ose "qëndrimi në moment" është thelbësore për paqen dhe lumturinë. Me fjalë të tjera, shpërqendrimi i vetes me të ardhmen ose banimi në të kaluarën tuaj mendohet se janë sjellje kundërproduktive. Sidoqoftë, kur bëhet fjalë për shëndetin tuaj mendor, ndonjëherë është e nevojshme të hulumtoni, kuptoni dhe zgjidhni aspektet e së kaluarës tuaj për të kuptuar dhe shijuar të tashmen.

Gjërat që ne i përjetojmë si fëmijë dhe adoleshentë ndihmojnë për të formuar njerëzit që bëhemi në jetën tonë të rritur. Këto përvoja mund të jenë fizike, si një ndryshim i papritur në mjedisin e shtëpisë, duke qenë viktimë e abuzimit seksual nga një anëtar i familjes, ose duke ndjerë një ndjenjë të neglizhencës nga kujdestarët që nuk ishin kurrë në shtëpi. Shqetësimi psikologjik ndikon gjithashtu në atë që bëheni. Ngjarjet traumatike si vdekja e një anëtari të ngushtë të familjes, sëmundja mendore në familje, ose dhimbja e divorcit të prindërve tuaj mund të ndikojnë ndjeshëm në shëndetin tuaj mendor duke ecur përpara – kështu që llojet e marrëdhënieve që keni formuar me prindërit dhe miqtë tuaj.

Këto përvoja dhe ndjenjat e së kaluarës mund t’ju lënë me nevoja emocionale që, edhe pas dekadash, nuk janë përmbushur kurrë. Këtu janë pesë kategori të gjera të nevojave të paplotësuara që shpesh fillojnë në jetën e adoleshentëve ose të rinjve. Secila prej këtyre me siguri mund të shkaktojë çështje psikologjike dhe probleme të shëndetit mendor ndërsa rriteni në moshën madhore.

Siguria

Njerëzit ndjehen të sigurt kur perceptojnë se janë të sigurt dhe të mbrojtur nga rreziku emocional dhe fizik. Nëse një person rritet pa mbrojtës si prindër ose të moshuar të tjerë, ata mund të kërkojnë marrëdhënie me partnerë që mund të marrin përsipër atë rol. Kur e gjejnë atë person, ata menjëherë dhe të dëshpëruar kanë frikë t’i humbin ata. Ata mund të bëhen kontrollues të pakëndshëm, të ngathët dhe të pasigurt. Të tjerët që u rritën duke u ndjerë të braktisur nga të rriturit mund të luftojnë seriozisht të ndjehen të sigurt me këdo. Ata gjithashtu mund të zhvillojnë tipare dhe sjellje të personalitetit që largojnë ose tjetërsojnë partnerët e mundshëm.

Simptomat e braktisjes ose çështjeve të lidhjes mund të shfaqen tek të rinjtë si vetëvlerësim të ulët, çrregullime të ngrënies si bulimia ose anoreksia, ose mekanizma jo të shëndetshëm të përballimit si abuzimi i substancave. Si të rritur, frika e braktisjes ose humbjes së një lidhjeje mund të rezultojë në një çrregullim ankthi, çrregullim të personalitetit kufitar, çrregullim të humorit ose çrregullime të tjera të shëndetit mendor.

Miratimi

Fëmijët – prindërit ose kujdestarët e të cilëve ishin shkëputur, kritikë, ose mbase nuk dinin të shprehin në mënyrë adekuate ndjenjat për shkak të dëmtimeve të tyre të shëndetit mendor – mund të rriten me një nevojë të paplotësuar dhe në rritje për miratimin dhe vlerësimin e të tjerëve në personal , marrëdhëniet profesionale dhe shoqërore. Për të kompensuar, ata kanë një detyrim për të kënaqur të tjerët, duke shpresuar se këta të tjerë do të kthehen me fjalë të sjellshme ose vlerësim të bollshëm.

Kjo sjellje mund të jetë rraskapitëse, sidoqoftë. Stresi i të punuarit më shumë dhe më i vështirë vetëm për të arritur sukses në sytë e dikujt tjetër çon në lodhje dhe frikë nga dështimi. Ju mund të zhvilloni impulsin për të hequr fjalën "jo" nga fjalori juaj. Programet dërrmuese dhe nevoja e vazhdueshme për të bërë më shumë – dhe ta bëni atë më mirë – çon në simptoma depresive, stres, shqetësim, apo edhe çrregullime të ankthit. Kjo mund të çojë në fillimin e çështjeve të tjera të shëndetit mendor ose një mospërputhje në mekanizmat e përballimit si përdorimi i alkoolit ose përdorimi i drogës.

kontroll

Ekzistojnë disa arsye pse një i rritur zhvillon një nevojë për kontroll. Shumë burojnë nga ngjarjet traumatike në të cilat ata nuk ishin në gjendje të kontrollonin situatën. Për shembull, viktimat e përdhunimit ose abuzimit të fëmijërisë mund të zhvillojnë çështje kontrolli sepse ata kanë frikë të humbasin përsëri kontrollin. Edhe dëshmia e një ngjarje traumatike gjatë fëmijërisë mund të ketë efekte afatgjata te një person, duke përfshirë çrregullimin e stresit post-traumatik (PTSD) si dhe nevojën e vazhdueshme për të kontrolluar mjedisin rreth tyre.

Dikush që lufton me nevojë për të kontrolluar situata të veçanta mund të mikromanizojë të tjerët ose të vuajë nga agjitacion i vazhdueshëm ose nervozizëm. Ato gjithashtu mund të zhvillojnë detyrime si çrregullime të ngrënies, çrregullim të personalitetit obsesiv-kompulsiv (OCPD) ose abuzim të substancave. Mund të shfaqen edhe çrregullime të ankthit, stresin e rëndë, depresionin e madh dhe çështje të tjera të shëndetit mendor.

Validimi

Nevoja për vlefshmëri është e ngjashme me nevojën për miratim dhe vlerësim në atë që manifestohet si një detyrim për t’i bërë të tjerët të harmoniqhealth.com ndjehen mirë. Sidoqoftë, një person që kërkon vlefshmëri zakonisht dëshiron më shumë sesa miratim. Ata ndiejnë një dëshirë të fortë për të marrë lëvdata, komplimente, vëmendje dhe adhurim për pamjen, talentin ose arritjet e tyre. Ndërsa nevoja rritet, mund të shfaqet si të dëshirosh të tjerët të kenë zili ose të jenë xheloz për ta.

ddiction. Personi dëshiron ndërveprimin shoqëror dhe reagime pozitive nga të tjerët, madje edhe të huajt. Këto tipare të personalitetit janë të përhapura në mediat sociale, veçanërisht në mesin e të rriturve të rinj. Një person që poston foto pas fotografisë së vetvetes duke shpresuar të fitojë "pëlqime" dhe komente se sa të shkëlqyera mund të duken ata që kërkojnë vlefshmëri.

dashuri e paplotësuar

Një nevojë themelore e paplotësuar për dashuri mund të jetë baza e shumë prej katër kategorive të gjera të nevojave të paplotësuara. Prindërit ose kujdestarët që lënë pas dore, braktisin, kritikojnë ose abuzojnë nguliten tek fëmijët e tyre ndjenjën se nuk janë aq të mirë sa të jenë të dashur, ose se ata janë, me të vërtetë, të dashur. Sigmund Freud madje pohoi se qëndrimet e një personi të rritur ndaj dhe aftësive për dashuri formohen kur janë foshnje.

Një mungesë e vërtetë ose e perceptuar e dashurisë si fëmijë mund të shfaqet tek të rriturit si një tërheqje ndaj marrëdhënieve jo të shëndetshme ose çështjeve të shëndetit mendor, duke përfshirë depresionin e madh, vetëvlerësimin e ulët ose abuzimin e substancave. Kjo është për shkak të individit që përpiqet të plotësojë boshllëkun ku duhet të jetë dashuria. Mund të rezultojë gjithashtu në një sëmundje të rëndë mendore.

Identifikimi dhe plotësimi i këtyre nevojave të paplotësuara

Nëse ju ose dikush që ju intereson duket se keni nevoja të paplotësuara ose ndonjë nga faktorët e mundshëm të rrezikut për zhvillimin e kushteve të shëndetit mendor si të rritur, ndërhyrja është një ide e mirë. Psikoterapistët dhe profesionistët e tjerë të licencuar të shëndetit mendor janë të trajnuar të përdorin kritere diagnostikuese dhe një shumëllojshmëri të terapive për të zbuluar ngjarjet dhe çështjet e fëmijërisë që mund të shkaktojnë probleme të shëndetit mendor si në adoleshentët ashtu edhe në të moshuarit.

Trajtimi për sëmundjen mendore që buron nga nevojat e paplotësuara mund të përfshijë edhe ilaçe, nëse preferohet. Në grupin e terapisë së NYC, ne e dimë se puna përmes përvojave të fëmijërisë dhe traumave mund të marrë kohë. Sidoqoftë, një psikoterapist i licencuar ose një profesionist tjetër i shëndetit mendor do t’ju ndihmojë të arrini një nivel të lumturisë dhe shëndetit në jetën tuaj të rritur, në mënyrë që të mund ta vendosni të kaluarën pas jush dhe të jetoni me të vërtetë në momentin e tanishëm.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2024 All rights reserved ESTATE REGISTRATION
Designed and Maintained by Thewebsilk.com

Log in with your credentials

Forgot your details?