termékenységi gyógyszerek a nők számára: Mit kell tudni

A termékenységi gyógyszerek számos kérdést kezelhetnek, növelve a csecsemő megfogalmazásának és a kifejezést. Ezek a gyógyszerek konkrét problémákat kezelnek, így az embernek csak az orvos ajánlása alapján kell eljuttatnia őket.

A termékenységi gyógyszerek diagnosztizálás nélküli szedése nem feltétlenül növeli a terhesség esélyét.

Az Egyesült Államokban a Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint az országban a 15–44 éves nők 12 % -a nehéz teherbe esni.

A meddőség a férfiak és a nők problémáiból származhat. A legtöbb orvos azt javasolja, hogy keresse meg a kezelést, ha egy nő nem tud teherbe esni, vagy továbbra is vetélések vannak, miután 12 hónapig vagy annál hosszabb ideig megkíséreltek elképzelni.

A 35 év feletti nők esetében sok orvos azt javasolja, hogy keresse meg a kezelést 6 hónapos fogamzás után.

Azoknak a nőknek, akik nem rendelkeznek rendszeres időszakokkal, és az olyan egészségügyi állapotú nőknek, amelyek befolyásolhatják a terhességet, beszéljenek orvossal, mielőtt megpróbáltak teherbe kerülni.

termékenységi gyógyszerek típusai a nők számára

Néhány termékenységi gyógyszer megpróbálja ovulációt indítani egy olyan nőben, aki nem rendszeresen ovulál.

Mások hormonok, amelyeket egy nőnek a mesterséges megtermékenyítés előtt kell vennie.

gyógyszerek ovulációt okozva

Néhány nő szabálytalanul ovulál, vagy egyáltalán nem. Körülbelül 1 -ben meddőséggel rendelkező nőnek van problémája az ovulációval kapcsolatban.

Az ovulációs problémák kezelésére szolgáló gyógyszerek a következők:

 • Metformin (glükofág): Ez csökkentheti az inzulinrezisztenciát. A policisztás petefészek -szindróma (PCOS), különösen a 35 év feletti testtömeg -indexben szenvedő nők inzulinrezisztensek lehetnek, amelyek problémákat okozhatnak az ovulációban.
 • Dopamin agonisták: Ezek a gyógyszerek csökkentik a prolaktinnak nevezett hormon szintjét. Egyes nőkben a túl sok prolaktin ovulációs problémákat okoz.
 • Clomifén (clomid): Ez a gyógyszer ovulációt válthat ki. Sok orvos azt javasolja, hogy ez az első kezelési lehetőség egy ovulációs problémákkal küzdő nők számára.
 • Letrozole (femara): A klomifénhez hasonlóan a letrozol ovulációt is kiválthat. A PCOS -ban szenvedő nők körében, különösen az elhízásban szenvedőknél, a letrozol jobban működhet. Egy 2014. évi tanulmány megállapította, hogy a Letrozole -t szedõ PCOS -ban szenvedõ nők 27,5 % -a szült, szemben a klomifént szedõk 19,1 % -ával.
 • Gonadotropinok: Ez a hormoncsoport stimulálja a petefészek aktivitását, beleértve az ovulációt is. Ha más kezelések nem működnek, az orvos javasolhatja a csoportban a tüszőstimuláló hormont és a luteinizáló hormont. Az emberek ezt a kezelést injekcióként vagy orrsprayként kapják meg.

A meddőségi esetek kb. 10 % -ában az orvos nem talál okot. Ennek orvosi kifejezése megmagyarázhatatlan a meddőség.

Az ovuláció stimulálására irányuló gyógyszerek megmagyarázhatatlan meddőség esetén segíthetnek. Ezek a gyógyszerek lehetővé teszik egy nő számára, hogy optimalizálja a fogamzás esélyét az időzítés útján. Csökkenthetik az azonosítatlan ovulációs problémák hatásait is.

Hormonok a mesterséges megtermékenyítés előtt

A gyógyszerek nem kezelhetik a meddőség egyes okait.

Ha ez bekövetkezik, vagy amikor az orvos nem tudja azonosítani a meddőség okát, akkor a mesterséges megtermékenyítést javasolhatják.

Az intrauterin megtermékenyítés (IUI) magában foglalja a sperma közvetlenül a méhbe történő beillesztését az ovuláció idején.

Javíthatja a fogamzás esélyét, ha kérdés merül fel a méhnyak nyálkahártyájával vagy a sperma mobilitásával, vagy amikor az orvos nem tudja észlelni a meddőség okát.

Az orvos javasolhatja a következőket az IUI előtt:

 • Ovulációs gyógyszerek: Például a klomifén vagy a letrozol, amely arra készteti a testet, hogy ovuláljon, és esetleg extra kiadásához tojás.
 • Ovulációs trigger: Mivel az ovuláció pillanatának időzítése elengedhetetlen, sok orvos javasolja a Humpon Human korion gonadotropin (HCG) hormon ovulációs „indító” lövését.
 • Progeszteron: Ez a hormon elősegítheti a korai terhesség fenntartását, és egy nő általában vaginális kúpon keresztül veszi át.

In vitro megtermékenyítés (IVF) magában foglalja egy vagy több tojás eltávolítását, hogy az orvos spermával megtermékenyítse őket egy Petri -csészében. Ha a tojások embriókká nőnek, az orvos beültette őket a méhbe. A

IVF több gyógyszert igényel, beleértve:

 • Ovuláció -elnyomás: Ha egy nő túl korán ovulál, akkor az IVF nem működik. Sok orvos felírja a gonadotropin antagonista hormonokat a korai ovuláció megelőzése érdekében.
 • ovulációs gyógyszerek: Az IVF nagyobb valószínűséggel jár, mint az IUI, ha a petefészek több tojást szabadít fel. Az orvos felírja a klomifént vagy a letrozolt, hogy ezt okozzák.
 • ovulációs indító lövés: Az IVF -nek is nagyobb esélye van a sikerre, ha az orvos a HCG hormonnal végzett trigger -lövéssel képes ellenőrizni az ovuláció pillanatát.
 • Progeszteron: Az IVF -et kapó nő progeszteront vesz igénybe a korai terhesség támogatása érdekében.

A meddőség kezelésekor az orvos azt javasolhatja, hogy a hormonális fogamzásgátló ideiglenesen szedjen a menstruációs ciklus szabályozásában. Segíthet a test előkészítésében is a mesterséges megtermékenyítésre.

Mit várhat el

A termékenységi gyógyszerek ajánlása előtt az orvosnak diagnosztizálnia kell a problémát, vérmunkát, a méh és a petevezetékek képalkotó tesztjeit, valamint az ovulációs teszteket.

Megkérhetik egy nőt is, hogy ábrázolja menstruációs ciklusait, és minden reggel vegyen be alaptesthőmérsékletet.

Ha a diagnózis nem olyan feltétel, amely reagál a gyógyszerekre, az orvos javasolhatja az IUI -t vagy az IVF -et.

Egy nőnek néhány hónapot kell várnia a kezelés megkezdése előtt, mert elengedhetetlen a termékenységi gyógyszerek szedése a ciklus egyes napjaiban.

Ha az első kezelés nem működik, az orvos javasolhatja több tesztet, másik kezelési ciklust vagy más kezelést.

mellékhatások

Sok nő tapasztalja a termékenységi gyógyszerek mellékhatásait, különösen azokat, amelyek hormonokat tartalmaznak.

A leggyakoribb mellékhatások a következők:

 • A hangulatváltozások, beleértve a hangulati ingadozásokat, a szorongást és a depressziót
 • Ideiglenes fizikai mellékhatások, beleértve a hányingert, hányás, fejfájás, görcsök és mell érzékenység
 • Petefészek hiperstimulációs szindróma
 • Többszörös születés
 • A terhesség veszteségének fokozott kockázata

Egyes kutatások azt sugallják, hogy bizonyos termékenységi gyógyszerek többek között növelik a petefészek és az endometrium rák kockázatát.

megfontolások

Az Egyesült Államokban a legtöbb egészségbiztosítási kötvény nem fedezi a meddőség kezelését.

Ha a meddőség súlyos orvosi kérdésből származik, például fertőzés vagy PCOS, akkor a biztosítás fedezheti a kezelés egy részét.

Sok nő számára a költség jelentős tényező. A megfelelő kezelés döntése azt jelentheti, hogy mérlegeljük a potenciális költségeket és előnyöket.

Az orvos feltevésére szolgáló kérdések között szerepel:

 • Mi a sikerességi arány a diagnózissal járó emberek körében?
 • Mekkora a kezelés átlagos hossza a sikeres terhesség előtt?
 • Mennyibe kerül ez a kezelés?
 • Van -e olcsóbb kezelés?
 • Milyen esélyem van a terhességre, ha nem használok termékenységi gyógyszereket?
 • tehetek még valamit, hogy növeljem a terhesség esélyeit?

Ha egy nő megpróbál teherbe esni egy férfi partnerrel, akkor termékenységi tesztet is kap. Bizonyos esetekben mind a nő, mind a férfi termékenységi problémái vannak, és csak a nő kezelése nem elegendő.

A gyógyszerek nem kezelhetik a meddőség minden okát. Például a blokkolt petevezetékek gyakori oka, és a hiszteroszkópia nevű eljárás gyakran kezelheti az állapotot.

Outlook

Terhelés próbálása stresszes lehet, különösen akkor, ha a termékenységi problémák tényező.

Sok nő, akik a meddőség kezelésére törekszenek, végül teherbe eshetnek. A megfelelő diagnózis megszerzése kritikus jelentőségű a kábítószer-alapú kezelés kiválasztásakor, ezért a legjobb, ha előzőleg orvossal beszélünk.

 • Gyógyszertár/gyógyszerész
 • Terhesség/szülészet
 • Női egészség/nőgyógyászat

Az orvosi hírek manapság szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak és Csak a szakértői tanulmányokból, az egyetemi kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származik. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2024 All rights reserved ESTATE REGISTRATION
Designed and Maintained by Thewebsilk.com

Log in with your credentials

Forgot your details?