φάρμακα γονιμότητας για τις γυναίκες: Τι να γνωρίζετε

Τα φάρμακα γονιμότητας μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, αυξάνοντας τις πιθανότητες σύλληψης και μεταφοράς του μωρού. Αυτά τα φάρμακα αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα, οπότε ένα άτομο πρέπει να τα πάρει μόνο σε σύσταση γιατρού.

Η λήψη φαρμάκων γονιμότητας χωρίς διάγνωση δεν θα αυξήσει απαραιτήτως τις πιθανότητες να μείνει έγκυος.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 12 % των γυναικών ηλικίας 15-44 ετών στη χώρα δυσκολεύεται να μείνει έγκυος.

Η στειρότητα μπορεί να προκύψει από προβλήματα σε αρσενικά και θηλυκά. Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν την αναζήτηση θεραπείας εάν μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος ή συνεχίζει να έχει αποβολές αφού προσπαθήσει να συλλάβει για 12 μήνες ή περισσότερο.

Για τις γυναίκες άνω των 35 ετών, πολλοί γιατροί συνιστούν να αναζητούν θεραπεία μετά από 6 μήνες προσπαθώντας να συλλάβουν.

Οι γυναίκες που δεν έχουν τακτικές περιόδους και γυναίκες με ιατρικές παθήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη θα πρέπει να μιλήσουν με γιατρό πριν προσπαθήσουν να μείνουν έγκυες.

Τύποι φαρμάκων γονιμότητας για γυναίκες

Ορισμένα φάρμακα γονιμότητας προσπαθούν να προωθούν την ωορρηξία σε μια γυναίκα που δεν ωοθυλακώνει τακτικά.

Άλλες είναι ορμόνες που πρέπει να πάρει μια γυναίκα πριν από την τεχνητή γονιμοποίηση.

φάρμακα για να προκαλέσουν ωορρηξία

Ορισμένες γυναίκες ωοθυλακίζονται ακανόνιστα ή καθόλου. Περίπου 1 στις 4 γυναίκες με υπογονιμότητα έχουν προβλήματα με την ωορρηξία.

Τα φάρμακα που μπορούν να θεραπεύουν τα προβλήματα της ωορρηξίας περιλαμβάνουν:

  • Μετφορμίνη (Glucophage): Αυτό μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), ειδικά εκείνες με δείκτη μάζας σώματος άνω των 35 ετών, μπορεί να είναι ανθεκτικές στην ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την ωορρηξία.
  • αγωνιστές ντοπαμίνης: Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται προλακτίνη. Σε ορισμένες γυναίκες, η ύπαρξη πάρα πολύ προλακτίνης προκαλεί προβλήματα ωορρηξίας.
  • clomiphene (clomid): Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ωορρηξία. Πολλοί γιατροί το συνιστούν ως την πρώτη επιλογή θεραπείας για μια γυναίκα με προβλήματα ωορρηξίας.
  • Letrozole (Femara): Όπως και η κλομιφαίνη, η λετροζόλη μπορεί να προκαλέσει ωορρηξία. Μεταξύ των γυναικών με PCOS, ειδικά εκείνες με παχυσαρκία, η λιθροζόλη μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι το 27,5 % των γυναικών με PCOS που πήρε το Letrozole τελικά γεννήθηκε, σε σύγκριση με το 19,1 τοις εκατό εκείνων που έλαβαν clomiphene.
  • Gonadotropins: Αυτή η ομάδα ορμονών διεγείρει τη δραστηριότητα στις ωοθήκες, συμπεριλαμβανομένης της ωορρηξίας. Όταν άλλες θεραπείες δεν λειτουργούν, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει να χρησιμοποιήσει μια ορμόνη διέγερσης ωοθυλακίων και μια ορμόνη λουτεΐνης στην ομάδα. Οι άνθρωποι λαμβάνουν αυτή τη θεραπεία ως ένεση ή ρινικό σπρέι.

Σε περίπου 10 τοις εκατό των περιπτώσεων υπογονιμότητας, ένας γιατρός δεν μπορεί να βρει μια αιτία. Ο ιατρικός όρος για αυτό είναι ανεξήγητη στειρότητα.

φάρμακα που στοχεύουν στην τόνωση της ωορρηξίας μπορεί να βοηθήσουν σε περιπτώσεις ανεξήγητης στειρότητας. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να επιτρέψουν σε μια γυναίκα να βελτιστοποιήσει τις πιθανότητες σύλληψης με το χρονοδιάγραμμα. Μπορούν επίσης να μειώσουν τα αποτελέσματα των μη αναγνωρισμένων ζητημάτων ωορρηξίας.

ορμόνες πριν από την τεχνητή σπερματέγχυση

Τα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν κάποιες αιτίες υπογονιμότητας.

Όταν συμβαίνει αυτό, ή όταν ένας γιατρός δεν μπορεί να εντοπίσει την αιτία της στειρότητας, μπορεί να συστήσει τεχνητή σπερματέγχυση.

Ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) περιλαμβάνει την εισαγωγή σπέρματος απευθείας στη μήτρα γύρω από την ώρα της ωορρηξίας.

Μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες σύλληψης όταν υπάρχει πρόβλημα με την βλέννα του τραχήλου της μήτρας ή την κινητικότητα του σπέρματος ή όταν ο γιατρός δεν μπορεί να ανιχνεύσει την αιτία της στειρότητας.

Ένας γιατρός μπορεί να προτείνει να πάρει τα ακόλουθα πριν από το IUI:

  • Φάρμακα ωορρηξίας: Clomiphene ή letrozole, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει το σώμα να ωορηγεί και, ενδεχομένως, να απελευθερώσει επιπλέον αυγά.
  • Σκηνοθεσία ωορρηξίας: Επειδή η χρονική στιγμή της στιγμής της ωορρηξίας είναι απαραίτητη, πολλοί γιατροί συνιστούν μια βολή “σκανδάλη” ωορρηξίας της ορμονικής ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (HCG).
  • Progesterone: Αυτή η ορμόνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της πρώιμης εγκυμοσύνης και μια γυναίκα συνήθως το παίρνει μέσω ενός κολπικού υπόθετου.

in vitro γονιμοποίηση (IVF) περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων αυγών έτσι ώστε ένας γιατρός να μπορεί να τα γονιμοποιήσει με σπέρμα σε ένα πιάτο Petri. Εάν τα αυγά μεγαλώνουν σε έμβρυα, ο γιατρός τους εμπλουτίζει στη μήτρα.

IVF απαιτεί διάφορα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων:

  • Καταστολή της ωορρηξίας: Εάν μια γυναίκα ωορίζεται πολύ νωρίς, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να μην λειτουργήσει. Πολλοί γιατροί συνταγογραφούν ορμόνες ανταγωνιστών γοναδοτροπίνης για να αποτρέψουν την πρόωρη ωορρηξία.
  • Τα φάρμακα ωορρηξίας: η IVF είναι πιο πιθανό να επιτύχει, όπως το IUI, αν οι ωοθήκες να απελευθερώσουν πολλά αυγά. Ένας γιατρός θα συνταγογραφήσει clomiphene ή letrozole για να το προκαλέσει.
  • Πυροβόλο σκανδάλης ωορρηξίας: Η IVF έχει επίσης περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας εάν ο γιατρός μπορεί να ελέγξει τη στιγμή της ωορρηξίας χρησιμοποιώντας μια λήψη σκανδάλης με την ορμόνη HCG.
  • Progesterone: Μια γυναίκα που λαμβάνει IVF θα πάρει προγεστερόνη για να βοηθήσει στην υποστήριξη της πρώιμης εγκυμοσύνης.

Κατά τη θεραπεία της στειρότητας, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει προσωρινά τη λήψη ορμονικού ελέγχου των γεννήσεων για να βοηθήσει στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προετοιμασία του σώματος για τεχνητή σπερματέγχυση.

Τι να περιμένουμε

Πριν από τη σύσταση φαρμάκων γονιμότητας, ο γιατρός πρέπει να διαγνώσει το ζήτημα, χρησιμοποιώντας εργασίες αίματος, δοκιμές απεικόνισης της μήτρας και σάλπιγγα και δοκιμές ωορρηξίας.

Μπορεί επίσης να ζητήσουν από μια γυναίκα να καταγράψει τους κύκλους της εμμηνόρροιας και να πάρει τη βασική θερμοκρασία του σώματος κάθε πρωί.

Εάν η διάγνωση δεν είναι μια προϋπόθεση που θα ανταποκριθεί στη φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός μπορεί να συστήσει IUI ή IVF.

Μια γυναίκα μπορεί να χρειαστεί να περιμένει μερικούς μήνες πριν από την έναρξη της θεραπείας επειδή είναι απαραίτητο να ληφθούν φάρμακα γονιμότητας σε συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου.

Εάν η πρώτη θεραπεία δεν λειτουργεί, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει περισσότερες δοκιμές, έναν άλλο κύκλο θεραπείας ή μια διαφορετική θεραπεία.

παρενέργειες

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν παρενέργειες φαρμάκων γονιμότητας, ειδικά εκείνα που περιέχουν ορμόνες.

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές διάθεσης, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών της διάθεσης, του άγχους και της κατάθλιψης
  • Προσωρινές φυσικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας, εμετός, πονοκεφάλους, κράμπες και ευαισθησία στο στήθος
  • Σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών
  • Πολλαπλές γεννήσεις
  • αυξημένος κίνδυνος απώλειας εγκυμοσύνης

Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι ορισμένα φάρμακα γονιμότητας αυξάνουν τον κίνδυνο των καρκίνων των ωοθηκών και του ενδομητρίου, μεταξύ άλλων.

Σκέψεις

Τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας στις Η.Π.Α. δεν καλύπτουν τη θεραπεία στειρότητας.

Ωστόσο, εάν η στειρότητα προκύπτει από ένα σοβαρό ιατρικό ζήτημα, όπως μια λοίμωξη ή PCOS, η ασφάλιση μπορεί να καλύψει κάποια από τη θεραπεία.

Για πολλές γυναίκες, το κόστος είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Η απόφαση για τη σωστή θεραπεία μπορεί να σημαίνει ζυγίζοντας το δυνητικό κόστος και οφέλη.

Ορισμένες ερωτήσεις για να ρωτήσετε έναν γιατρό περιλαμβάνουν:

  • Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας για αυτή τη θεραπεία μεταξύ των ατόμων με τη διάγνωσή μου;
  • Ποιο είναι το μέσο μήκος θεραπείας πριν από μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη;
  • Πόσο κοστίζει αυτή η θεραπεία;
  • Υπάρχει λιγότερο δαπανηρή θεραπεία;
  • Ποιες είναι οι πιθανότητές μου να μείνω έγκυος αν δεν χρησιμοποιώ φάρμακα γονιμότητας;
  • Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω για να αυξήσω τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μου;

Εάν μια γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος με έναν άνδρα συνεργάτη, θα πρέπει επίσης να λάβει δοκιμές γονιμότητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τόσο η γυναίκα όσο και ο άνδρας έχουν προβλήματα γονιμότητας και η θεραπεία μόνο της γυναίκας μπορεί να μην είναι επαρκής.

Τα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις αιτίες της στειρότητας. Για παράδειγμα, οι μπλοκαρισμένοι σάλπιγγες είναι μια κοινή αιτία και μια διαδικασία που ονομάζεται υστεροσκόπηση μπορεί συχνά να αντιμετωπίζει την κατάσταση.

Outlook

Η προσπάθεια να μείνετε έγκυος μπορεί να είναι αγχωτική, ειδικά όταν τα προβλήματα γονιμότητας είναι ένας παράγοντας.

Πολλές γυναίκες που αναζητούν θεραπεία για υπογονιμότητα μπορούν τελικά να μείνουν έγκυες. Η λήψη της σωστής διάγνωσης είναι κρίσιμη όταν επιλέγετε θεραπεία με βάση τα ναρκωτικά, οπότε είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν γιατρό εκ των προτέρων.

  • Φαρμακείο/φαρμακοποιός
  • Εγκυμοσύνη/Μαιευτική
  • αντλεί μόνο από μελέτες από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2024 All rights reserved ESTATE REGISTRATION
Designed and Maintained by Thewebsilk.com

Log in with your credentials

Forgot your details?